Melkonderzoeken
Animal Health Labs verzorgt verschillende melkonderzoeken
- Celgetalbepaling (DeLaval celgetalmeter DCC)
Op tank-, koe-, of kwartierniveau
- Mastitisonderzoek (PCR)
Op tank-, koe-, of kwartierniveau
Met behulp van de PCR techniek is het mogelijk om zeer nauwkeurig te bepalen welke bacteriën in een melkmonster voorkomen. De PCR techniek toont DNA van bacteriën aan, waarbij geen onderscheid wordt gemaakt tussen levende en dode bacteriën. Hierdoor kan het onderzoek ook worden toegepast bij koeien waarbij kort geleden een behandeling met antibiotica is gestart.
Omdat het onderzoek zo gevoelig is, is het belangrijk dat melkmonsters zo schoon mogelijk genomen worden. Bij verontreinigde monsters wordt ook DNA van bacteriën op de huid (koe en monsternemer) en uit de omgeving aangetoond. Maak uier en speenpunt schoon, melk minimaal drie stralen weg en ontsmet de speenpunt met alcohol. Vul dan het melkmonsterbuisje en voorkom hierbij dat u de binnenkant van het dopje van het melkmonsterbuisje aanraakt. Er is slechts een klein beetje melk nodig voor het onderzoek. Hoe vaker de koe wordt uitgetrokken, hoe groter de kans op verontreiniging.
Stuur melkmonsters het liefst zo kort mogelijk na monstername gekoeld op, of bewaar ze in de vriezer tot ze worden opgestuurd. Conserveringsmiddelen zijn dan niet nodig.